Гостьова лекція професора Nigel Osborne: студенти навчаються методикам травмо-інформованого мистецтва

25 березня у Центрі інноваційних освітніх технологій «PNU EcoSystem» Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника в змішаному форматі відбулася лекція Почесного професора музики та гуманітарних наук Единбурзького університету, експерта у галузі арт-терапії Найджела Осборна на тему: «Травма-інформоване мистецтво: суть, мета і комунікативні можливості» у рамках проєкту «Мистецтво і війна: педагогіка і практика». Присутніми були проректор з науково-педагогічної роботи ПНУ, професор кафедри терапії, реабілітації та мофрології Едуард Лапковський, директор Навчально-наукового інституту мистецтв Володимир Федорак, завідувач кафедри терапії, реабілітації та мофрології професор Людмила Шеремета, доцент кафедри терапії, реабілітації та мофрології Микола Стовбан, викладачі та студенти спеціальності 227 Терапія та реабілітація, спеціальностей навчально-наукового інституту мистецтв. Модератором зустрічі виступила доцент кафедри методики музичного виховання та диригування Ірина Новосядла.

«Сьогодні черговий раз маємо за честь вітати у стінах університету нашого поважного гостя Найджела Осборна. Дякуємо за те, що ви, пане професоре, погодилися передати частинку своїх знань нашим здобувачам. Цей захід спрямований на удосконалення допомоги тим людям, які в цей складний час для нашої держави потребують допомогу, зокрема, реабілітації як фізичної, так і моральної. Мистецька складова є дуже широким поняттям, але ті засоби і методи арт-терапії, про які ми говоримо, однозначно займуть своє вагоме і корисне місце для тих, хто цього потребує», – зазначив проректор з науково-педагогічної роботи ПНУ Едуард Лапковський.

Професор Найджел Осборн розпочав свою лекцію з хронології травматичного стресу – громадянська війна в США 1861-1865 рр.

«Історично симптоми травматичного стресу були зареєстровані як у військових, так і серед цивільного населення. Ранні звіти описували вплив бойових умов на солдатів; «Солдатське серце» а «ностальгія» були термінами для травматичних стресових реакцій, які використовувалися під час громадянської війни в США», – розповів експерт у галузі арт-терапії Найджел Осборн.

На завершення лекції, Найджел Осборн підкреслив важливість використання мистецтва як ефективного інструменту в реабілітації та подоланні травматичного стресу. Він наголосив на тому, що розвиток травмо-інформованого мистецтва є не лише актуальним, але й необхідним у сучасних умовах, де психологічна підтримка та реабілітація стають ключовими аспектами допомоги для осіб, які пережили військові конфлікти або інші травматичні події. Такий підхід сприяє не лише зціленню постраждалих, а й позитивно впливає на формування суспільства, забезпечивши йому злагоджений розвиток та стабільність.