Доцентка кафедри взяла участь у тренінгу з нейрореабілітації

Навчальний тренінг з нейрореабілітації

Представники Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника  взяли участь у навчальному тренінгу з нейрореабілітації.

З 26 лютого по 1 березня та  25-29 березня 20024 року в місті Львів відбувся начальний тренінг «Основи фізичної терапії при порушенні діяльності нервової системи», організований в рамках проєкту «Покращення реабілітаційних послуг в системах охорони здоров’я», що фінансується агентством США з міжнародного розвитку USAID та імплементується міжнародною неурядовою організацією «Моментум Вілс фор Хьюменіті» (Momentum Wheels for Humanity). Спікерами заходу виступили голова координаторів клінічного навчання в Україні Микола Романишин та голова правління Української асоціації фізичної терапії Степан Кобелєв. До тренінгу було залучено представників 17 закладів вищої освіти, що забезпечують підготовку за спеціальністю 227 Терапія та реабілітація (Фізична терапія) на другому (магістерському) рівні вищої освіти, та фізичних терапевтів, які є клінічними супервізорами. Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника представляли доцент кафедри терапії, реабілітації та морфології Марія Аравіцька та фізичний терапевт КНП «Івано-Франківська міська лікарня №1» Світлана Ільницька.

Упродовж тренінгу учасникам було представлено актуальну інформацію з питань моторного контролю та моторного навчання, особливостей фізичної терапії при ураженнях верхнього та нижнього мотонейрону. Зокрема, під час лекцій та групових занять було детально розглянуто діагностичні та терапевтичні втручання при ураженні спинного мозку і черепно-мозковій травмі. Опрацьовано методику оцінювання стану пацієнтів відповідно до Міжнародного стандарту неврологічної класифікації травми спинного мозку American Spinal Injury Association – ASIA, розглянуто особливості оцінки когнітивних і поведінкових функцій пацієнтів з черепно-мозковою травмою за Шкалою когнітивного функціонування Ранчо Лос Амігос (The Rancho Los Amigos Level of Cognitive Funtioning Scale); проаналізовано сучасні підходи до силового та кардіореспіраторного тренування пацієнтів з ураженнями верхнього мотонейрону. 

Друга частина тренінгу була присвячена одній з затребуваних цілей реабілітації – відновленню ходи.  Були детально розглянуті та проаналізовані на клінічних прикладах фази нормальної та патологічної ходи за Rancho Los Amigos National Rehabilitation Center, розглянуті  патогенетичні підходи до її корекції. Під час тренінгу була приділена увага клінічним інструментам оцінювання в практиці фізичного терапевта, домашнім програмам реабілітації.

Кафедра терапії, реабілітації та морфології висловлює щиру вдячність організаторам навчального тренінгу за змістовну, актуальну, сучасну інформацію з питань нейрореабілітації та керівництву Університету за сприяння та можливість підвищувати свій рівень кваліфікації. Дякуємо колегам за дружню атмосферу, плідну співпрацю та цікаву дискусію!